Eczeem bij staart, manen en onderbuik?

Staart- en maneneczeem bij paard?

Deze, bij paarden en pony’s veel voorkomende ziekte is niet besmettelijk, maar wel pijnlijk en kan zich levenslang voordoen. Stekende vliegen en muggen (knut) zijn vaak de oorzaak van zomereczeem. De parasieten zijn op zoek naar bloed dat moet dienen als voedsel. Het speeksel van de parasiet veroorzaakt de allergische reactie. Schuren en bijten is het resultaat.
Jeuk wordt vaak ervaren als, erger dan pijn. Van krabben en scheuren kan mens en dier “gek” worden. Een goed werkend Immuunsysteem zorgt er voor dat, stoffen die niet in het lichaam “thuishoren” worden opgeruimd.

Behandeling:

  • paarden een z.g.n. zomerdeken laten dragen;
  • op warme, donkere dagen het paard de hele dag op stal houden;
  • Maak gebruik van hengsten die vrij zijn van deze ziekten/gevoeligheid;
  • paarden in de zomer na 16.00 uur op stal houden tot de volgende ochtend. De vliegjes zijn alleen in de schemering actief;
  • spray gebruiken om parasieten op afstand te houden.

Zomereczeem t.g.v. allergie bij paard, pony of ezel:

Allergie is een lastige en vervelende aandoening, zeker als die samen gaat met jeuk of een huidaandoening. Jeuk kan wel eens worden ervaren als erger dan pijn. Van het schuren wordt de lijder aan jeuk soms een beetje gestoord.

Bij allergie reageert het afweersysteem niet op normale wijze op stoffen van buiten het lichaam. Het afweersysteem is bedoeld om elementen die niet in het lichaam horen op te ruimen. Een verkeerde afweerreactie van het lichaam uit zich in klachten. Zomereczeem met jeuk is daar één van.
De eenvoudigste oplossing is het vermijden van contact met hetgeen de reactie uitlokte. Maar zo simpel is dat meestal niet. De oorzaak is vaak niet te vinden of behoort misschien wel tot de dagelijkse leefsfeer die niet vermeden kan worden.

De reguliere geneeskunde zet bij dit ziektebeeld meestal antibiotica of prednison in. Meestal is er hierdoor wel even een weldadig effect in de vorm van, het onderdrukken van de jeuk. Maar dat is symptoombestrijding. In dat geval komt de jeuk na afloop van de kuur weer terug, en soms nog heftiger dan voorheen

Juiste oplossing is:

Vragen?: Heeft u een vraag over deze kruidenformule, stuur dan een e-mail aan:info@huisdierenapotheker.com Of neem telefonisch contact op via 0548-512033 op werkdagen tussen 11.00 – 12.00 uur.

0