Gewrichten 

Artrose

Gewrichten bij een paard zijn belangrijk en tegelijkertijd kwetsbaar. Doordat het kraakbeen dunner en zachter wordt, ontstaat artrose, met alle gevolgen van dien.

Het is een verouderingsproces van de gewrichten en gaat gepaard met afname van de hoeveelheid en de kwaliteit van gewrichtskraakbeen. Door ontbreken van voldoende kraakbeen ontstaat contact tussen de beenderen, zenuwen kunnen bekneld raken, en daardoor ontstaat er pijn bij uw paard.

 

Oorzaken Artrose

  • Overbelasting of ongelijke belasting
  • Verschillende lengte van botten
  • Slechte kwaliteit van bot en/of kraakbeen
  • Zwakke gewrichtsbanden

 

Spondylose

Ten gevolge van aangroeiingen in rug-/nekwervels zullen nek en/of rug langzaam kromtrekken, en hun elasticiteit verliezen. Het paard, pony of ezel zal steeds stijver worden en moeite krijgen met springen, opstaan enz. Vergroeiingen in de wervelkolom, zijn dus meestal de oorzaak van de gewrichtsaandoeningen. Neem Artrose Hoefkatrol Spat Kraakbeen serieus.

 

Moeilijk opstaan bij oude paarden met gewrichtsproblemen

Bejaarde paarden kampen vaak met artrose, Doordat de rug/nek langzaam krom trekt, en zijn elasticiteit verliest, zal het paard, pony of ezel steeds stijver worden en moeite krijgen met opstaan. Ook pijnlijke en gezwollen gewrichten  komen regelmatig voor. Paard/pony/ezel zal dan niet lekker meer lopen, en heeft dan ook moeite met opstaan.

Hoefkatrol bij uw paard

Bij hoefkatrol is een paard doorgaans kreupel aan beide voorbenen. De kreupelheid treedt geleidelijk op. Hoefkatrol is een vorm van een overmatige slijtage aan de achterkant van het straalbeen. Hierdoor is de bloedtoevoer in de omgeving van het straalbeen verstoord.

Paarden die te zwaar worden belast of te vroeg worden ingezet, krijgen vaak te maken met hoefkatrol. Ook paarden/pony’s die veel op stal staan, zijn gevoelig voor deze aandoening. Maar ook verkeerde bekapping, een trauma of ouderdom, kunnen hoefkatrol veroorzaken.

 

Spat

Spat wordt doorgaans opgemerkt bij het begin van het rijden, maar wordt tijdens het rijden wat minder. Dit wordt vaak betiteld als startkreupel.

Door middel van een buigproef kan worden vastgesteld of er sprake is van spat. Met behulp van röntgenfoto’s is de ernst van de spat vast te stellen. De botwoekering is waar te nemen aan de binnenkant van het spronggewricht. De plaats van de Spat is sterk verdikt. De “spatplaats” kan warm aanvoelen.

 

Aanmaak kraakbeen

Kraakbeen is een glad laagje weefsel dat zich op de uiteinden van botten in gewrichten bevindt. Dankzij kraakbeen kunnen de botuiteinden in een gewricht goed over elkaar heen glijden als een paard beweegt. Wanneer er sprake is van vermindering van kraakbeen, ontstaat de aandoening Artrose. Het herstellen van dit kraakbeen is niet onmogelijk, maar wel een lastig proces.

 

Waarom Chinese kruiden?

De traditionele Chinese geneeskunst richt zich op balans in het lichaam, dus op harmonie. Wanneer energiebanen niet meer in evenwicht zijn, raakt de balans zoek en wordt het lichaam ziek. Doordat blokkades in het lichaam worden opgeheven zal ook de algemene conditie van paard/pony/ezel aanzienlijk verbeteren.

Meest verkocht:

Vragen of advies?

Stuur een mail naar: info@paardfit.nl

 

Meest gestelde vragen:

De meest gestelde vragen van klanten, is te vinden via onderstaande link:

0